COVID-зона ще заработи от понеделник в ДКЦ1 в Хасково

COVID-зона ще бъде открита в понеделник в Диагностично-консултативен център 1 в Хасково, по-известен като Първа поликлиника. Това съобщи на пресконференция днес кметът на община Хасково Станислав Дечев.

„Във връзка с развитието на COVID-пандемията, несигурността и страховете, които имат хората, #община #Хасково направи възможно разкриването на COVID-зона в ДКЦ1. Това е възможност, която държавата ни дава и ние направихме така, че да я организираме. Общината, БЛС – Хасково, РЗОК Хасково, председателят на Общинския съвет и разбира се, управителят на ДКЦ1 д-р Ясен Янев заедно и в оперативен план решихме, че можем да бъдем полезни на хората в тази тежка ситуация.

В понеделник ще бъде подписан анекс между ДКЦ1 и Здравноосигурителната каса, който ще даде възможност да се финансира COVID-зоната. Надявам се, това да даде повече спокойствие на болничната помощ, на спешната и неотложна помощ, да облекчи и работата на личните лекари, но най-важното- този сектор ще бъде от полза за хората“, подчерта кметът Станислав Дечев.

В COVID-зоната в Първа поликлиника ще има три медицински екипа. В тях ще влизат специалисти по УНГ и пулмолози, с възможност за включване и на педиатри. При прегледа те ще преценяват какви изследвания да бъдат назначени, от какво лечение се нуждае пациентът и къде да бъде то. COVID-зоната ще работи с работното време на поликлиниката. Ще обслужва, както здравоосигурени, така и неосигурени или самонасочили се към нея пациенти.

„Това е добра идея, която ще доведе донякъде до отделяне на потоците от COVID-болни и останалите пациенти и ще облекчи работата на личните лекари. Защото животът продължава и има неотложни ваксинации и дейности, които личните лекари не могат да прекъснат.“ Това обясни председателят на БЛС Хасково д-р Николай Николов. Той подчерта, че процесът на откриване и реална работа на COVID-зоната е динамичен. А Хасково е една от малкото общини, която съдейства за разкриването на това звено за диагностика и лечение на коронавирус. Това е много сериозна крачка за обхващане на леките и среднотежките случаи на COVID. Тежките остават в правомощията на болниците“, уточни д-р Николов.

Управителят на РЗОК Хасково Ирина Колева съобщи, че анексът между ДКЦ1 и РЗОК ще обезпечи финансово поликлиниката по отношение на диагностиката и лечението на неосигурени лица.

Върни се в началото на страницата