Хасково празнува Деня на Съединението

С тържествена церемония и празничен концерт Хасково празнува 136 години от Съединението на България. Венци и цветя на признателност поднесоха кметът на община Хасково Станислав Дечев, командирът на Военното формирование в Хасково подп. Светослав Годинов, представители на Общински съвет Хасково, на Областна администрация, на политически сили и патриотични организации, граждани.  

„Днес е празникът на несломимата българска воля и мъдрост! Денят на победилата национална справедливост над политическите интереси.  Съединението на Княжество България и Източна Румелия е единственият неоспорим български акт, който вече 136 години никой не успява да помрачи. Защото той е извършен с търпение, с неуморна работа и помирение на политическите различия в името на Единна България!“, каза в словото си кметът на община Хасково Станислав Дечев. Той цитира думите на  министър-председателят Петко Каравелов, който месеци след Съединението споделя: "Може да сме направили грешки, но ние стояхме начело на българския народ, водихме войната, вървяхме с народа във всички опасности и сега, без да се срамим от никого, можем да чакаме със спокойствие съда на историята." А съдът на историята е категоричен. Разединението обезсилва народа. Отнема вярата му и го тласка към заблуди. А тези заблуди днес могат да доведат до тежки загуби и да ни струват скъпо. Затова сега ни е нужно единение. Трябват ни спокойствие, сигурност и разум. Трябват ни хладни решения и взаимно доверие. Но най-много ни е нужна частица от онази несломима българска вяра.  Същата, която изповядваме и аз, и вие- СЪЕДИНЕНИЕТО ПРАВИ СИЛАТА!“, завърши словото си кметът на Хасково Станислав Дечев.

Празникът на Съединението продължи с концерт на ансамбъл „Хасково“ с ръководител Ана Димитрова и Народен оркестър при община Хасково с диригент Димчо Йорданов.

Върни се в началото на страницата