За втора поредна година община Хасково осигурява безплатно обучение за ученици в Училищна Телерик Академия

За втора поредна година община Хасково осигурява безплатно ИТ обучение за ученици в Училищна Телерик Академия. Със средства в размер на 25 200 лева от общинския бюджет са финансирани четири безплатни школи по програмиране и дигитални технологии в Хасково. Училищна Телерик Академия вече отвори приема за безплатните си ИТ обучения за учениците от общината. Кандидатстването става онлайн до 10 октомври и не изисква предишни познания в областта на ИТ технологиите.

Училищна Телерик Академия е най-мащабната безплатна ИТ инициатива за ученици от 1-ви до 12-ти клас. Покривайки над 95% от областите в България, над 2600 деца и младежи в 1-12 клас ще имат възможност да участват в 130 школи в 41 населени места. Ученици в 4-12 клас ще се обучават в една от четирите безплатни школи по програмиране и дигитални технологии в Хасково.

Обученията започват в края на октомври и ще се провеждат до юли 2022 г., а форматът им (онлайн или присъствен) ще бъде съобразен с препоръките на здравните органи. Програмите са с продължителност 100 учебни часа и в Хасково се реализират в сътрудничество с ПМГ „Акад. Боян Петкачнин“, ЕГ „Проф. д-р Асен Златаров“, ПГДС „Цар Иван Асен ІІ“ и с финансовата подкрепа на община Хасково.

„Щастливи сме, че чрез школите ни учениците могат да се докоснат до света на технологиите и да навлязат в него, за да са по-свободни при избора си на бъдеща професия и локация, от която да работят. Целта ни е да им помогнем да са успешни независимо от сферата, в която изберат да се развиват, защото дигиталните умения са ключови за всяка професия - сега и занапред. Вярваме, че децата на България ще са готови за бъдещето, защото интересът към програмите ни расте с всяка изминала година и през 2021-2022 отваряме рекордните 130 школи в 41 населени места. По този начин все повече ученици от различни населени места ще имат достъп до безплатно и модерно ИТ обучение.“, коментира Петър Шарков, изпълнителен

директор на Училищна Телерик Академия.

Обучения за 8-12 клас

С практическа насоченост и модерна програма, те подпомагат кариерната ориентация на учениците и тяхната последваща професионална реализация. Гимназиалните ученици могат да участват в една от 2 програми:

- „Разработка на игри“, където се запознават с едни от най-използваните технологии в света: HTML, CSS и JavaScript и започват да създават интерактивни компютърни игри;

- „Уеб програмиране“, в която усвояват основите на програмирането и се научават да създават собствени интернет страници.

Обучения за 4-7 клас

Те развиват ключови дигитални умения, като учениците могат да избират между 2 програми:

- „Дигитални науки“, където разбират какво стои зад новите технологии и как да ги управляват;

- „Разработка на игри“, в която се научават да програмират докато създават компютърни игри.

Кандидатстване и приемен тест

От учениците не се изискват предварителни познания по програмиране. Кандидатстването става онлайн през сайта на Училищна Телерик Академия и включва тест с 30 логически задачи. Продължителността му е 45 мин, а учениците трябва да го направят най-късно до 10 октомври.

Училищна Телерик Академия (1-12 клас) на Фондация „Телерик Академия“ се организира в партньорство с:

Подготовка за професиите на бъдещето

С помощта на интерактивните обучения на Училищна Телерик Академия учениците надграждат креативността и логическото си мислене, придобиват умения за решаване на проблеми и ключови дигитални компетенции. Придобитите познания са полезни за всички професии и сфери на развитие, включително и в един от най-перспективните сектори у нас - ИТ. След успешно завършване учениците получават сертификат от Училищна Телерик Академия, а през следващата учебна година могат да продължат обучението си в по-високо ниво или друга програма. От създаването ѝ през 2010 г. до днес, Училищна Академия Телерик е обучила над 14 500 деца и младежи на възраст между 7 и 18 г. на програмиране и дигитални науки. Като въоръжава учениците с ключовите дигитални умения и развива тяхното логическо и креативно мислене, Училищна Телерик Академия им помага да се трансформират от консуматори на технологиите в техни създатели, търсени професионалисти и дигитални лидери.

Повече информация за програмите може да бъде намерена на сайта на Училищна Телерик Академия telerikacademy.com/school или във Facebook.

За контакт, Училищна Телерик Академия

Мадлен Димитрова

ПР и Маркетинг специалист

М: + 359 888 779 935

Е: madlen@telerikacademy.com

Върни се в началото на страницата