ПРОЕКТ „АЗ И ТИ ЗАЕДНО“

Договор № БС33.19-1-011/29.09.2020 г.


 

 

През месеците май и юни 2021 г. в ДГ 21“Вихрогонче“ , група с.Динево се проведоха поредица от мероприятия на тема „Заедно на масата“, в които децата се запознаха  с традиционната кухня и обичаи на етническите и културни общности. По време на занятията децата участваха с голямо старание и желание в приготвянето на ястия от традиционната българска кухня – мекици, баница, масленица.  Показаха много креативност при приготвянето на сандвичи. Придобиха представа за народните занаяти и свързаното с тях творчество. Запознаха се  с изработването на глинени съдове и вкусната храна, която може да се приготви в тях. Съпричастни към проекта бяха  производителите на  глинени съдове семейство Ани и Огнян Василеви, които оказаха съдействие за реализирането  на част от мероприятията „Заедно на масата“, като дариха сачовете, в които децата приготвиха вкусни ястия.

Храната приготвена от децата по време на занятията в детската градина предизвика чувство на гордост и удовлетвореност от постигнатите резултати.

 

На 9 юни 2021 г. в детската градина се проведе празник на тема  „Гюже“ - кръщене. Децата пресъздадоха обичая и опитаха традиционните за него ястия – булгур с ориз и питка, осигурени от проект „Аз и ти заедно“. Пяха песни, рецитираха стихове, играха хоро. Получиха и подаръци – шапка и моливи с логото на ЦОИДУЕМ.

 

Всички събитията се проведоха по Дейност 5 „Различни в традициите-единни в детската градина“ – „ Задно на масата“ по Проект „Аз и ти заедно“, финансиран от Център за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства.

 

         

 

Върни се в началото на страницата