Цветозар Цаков и Стамена Дацева са лауреатите на „Южна пролет“ за проза и поезия

Цветозар Цаков и Стамена Дацева са лауреатите на „Южна пролет“ за проза и поезия.

Наградите на дебютантите бяха връчени тази вечер от кмета на #община #Хасково Станислав Дечев на официалната церемония по закриване на Литературни дни „Южна пролет“ Хасково 2021.

«Щастлив съм, че успяхме тази година да проведем «Южна пролет» присъствено, за да се срещнем очи в очи, за да не губим живия контакт между автори и публика. Научихме много уроци от тази пандемия. За мен безспорно най-важният е, че няма нищо по-ценно от личния, човешкия контакт! Затова Ви благодаря, че дойдохте в Хасково. Очаквам Ви тук и на 50-тото юбилейно издание на «Южна пролет» през 2022-ра!», каза кметът Станислав Дечев.

📚Звание «Лауреат», бронзов «Пегас» и финансова награда от община Хасково за проза журито на «Южна пролет» с председател проф. Валери Стефанов присъди на Цветозар Цаков за книгата «Винилови души».

📚Званието «Лауреат», бронзов «Пегас» и финансова награда в жанр поезия спечели Стамена Дацева за стихосбирката «Градина на ръба»

Журито на «Южна пролет» присъди и няколко съпътстващи награди:

📚В жанр проза за Делян Недев и Стоян Новаков за книгата „12 фантастични разказа с неочакван край“ .

📚В жанр проза за Александър Цонков за книгата „Играта продължава“.

📚В жанр поезия за Александър Арнаудов за стихосбирката „Дъно в небето“.

📚В жанр поезия за Наталия Иванова за стихосбирката «Човек с бинокъл».

📚В жанр поезия за Габриела Манова за стихосбирката „Навици“.

📚В жанр детска литература за Никоела Иванова за „Прегръдки от Африка: Приказки с поука“.

📖Председателят на Общински съвет Хасково Таня Захариева връчи наградата „Александър Паскалев” за 2021 год., учредена от Община Хасково, която се присъжда за цялостен принос в областта на литературата, изкуството и развитието на културата. Нейн носител е почетният гражданин на Хасково д-р Георги Граматиков.

На церемонията тази вечер бяха връчени и наградите на лауреатите от миналогодишното издание на «Южна пролет». 📚Заместник-кметът на Хасково Мария Вълчева връчи званието «Лауреат», бронзов «Пегас» и финансова награда в жанр поезия на Виолета Кунева за стихосбирката «Почти всичко е наред».

📚Званието «Лауреат», бронзов «Пегас» и финансова награда в жанр проза беше присъдено на Николай Ценков за книгата «Човекът, който продаде морето».

📚Званието «Лауреат», бронзов «Пегас» и финансова награда в жанр литературна критика за 2020 година спечели Елена Борисова за книгата «Фантастика и познание».

📚Званието «Лауреат», бронзов «Пегас» и финансова награда в жанр детска литература бе връчено на Ненко Генов за книгата «Сбогом, дневнико!».

📖Наградата «Александър Паскалев» за 2020 година спечели Ели Видева за цялостен принос в областта на литературата, изкуството и развитието на културата.

Върни се в началото на страницата