НАЦИОНАЛНИЯТ СЪБОР „КИТНА ТРАКИЯ ПЕЕ И ТАНЦУВА” ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ ТАЗИ СЪБОТА И НЕДЕЛЯ В ПАРК КЕНАНА В ХАСКОВО

Националният събор за народно творчество „Китна Тракия пее и танцува” ще се проведе на 15 и 16 май 2021г. на традиционните сцени в парк Кенана. При неблагоприятни метеорологични условия Съборът ще се проведе в залите на ОНЧ «Заря-1858» и Младежки дом Хасково, съобщи на пресконференция днес заместник-кметът на община Хасково Мария Вълчева.

Община Хасково е организатор на Събора «Китна Тракия пее и танцува» и от тази година възстановява традицията той да се провежда в рамките на два дни. Съборът ще започне в 10.00 часа в събота, на двете сцени в парк Кенана. Официалното откриване е в 12.00ч. със специалното участие на емблематичния народен певец Тодор Кожухаров.

Парк Кенана е подготвен да посрещне хилядите гости на Хасково през празничните дни. Всички терени са окосени, почистени и напръскани срещу кърлежи и други насекоми, увери заместник-кметът на община Хасково Динко Тенев. Той призова всички гости на Събора да бъдат внимателни и да спазват противоепидемичните мерки, на първо място да избягват струпването на много хора и спазване на дистанция от минимум 1,5 метра.

В 55-тото издание на «Китна Тракия пее и танцува» Хасково 2021 ще се включат 55 фолклорни групи и 39 индивидуални изпълнители. Участниците са от 24 общини и 47 населени места. Техните изяви са в събота, 15 май 2021г.

На Първа сцена фолклорните групи ще бъдат оценявани от жури с председател- Даниел Спасов. Той е народен певец, познат на по-широката аудитория като водещ на фолклорното предаване „Иде нашенската музика“ по БНТ. Членове на журито са: Васко Димов – хореограф и художествен ръководител на ТА„Южняци“ и Диляна Пецова – етнограф от РИМ– Хасково.

На Втора сцена участниците ще бъдат оценявани от жури с председател  Милен Иванов – народен певец и членове: Златка Тимонова –хореограф и художествен ръководител на ТА„Златна Тракия“ и Розалина Гогова- етнограф.

Община Хасково присъжда златен, сребърен и бронзов медал във всяка категория, както и грамоти за първо, второ и трето място. Всички участници получават грамоти за участие.

Във втория ден на Националния събор за народно творчество „Китна Тракия пее и танцува” – 16 май 2021г., всички жители и гости на града ще се насладят на един пъстър концерт на ансамблите за народни песни и танци от Хасково и оркестрите при община Хасково.

Началото на концерта „ХАСКОВО ПЕЕ И ТАНЦУВА“ е в 11 часа в неделя, 16 май 2021г.

На сцената в парк Кенана ще свирят, пеят и танцуват: 

1.         Духов оркестър Хасково с диригент Нели Ангелова

2.         ТА „Южняци“ с художествен ръководител Васко Димов

3.         ПТА „Хасково“ с художествен ръководител Ана Димитрова

4.         ТА „Златна Тракия“ с художествен ръководител Златка Тимонова

5.         ДТА „Южняче“ при  Младежки център  Хасково с ръководител Галина Щерева

6.         ДТС „Пъстрица“ с хореограф Иван Иванов

7.         АНПТ "Китна Тракия" с хореограф Иван Иванов

8.         „Хасково пее и танцува“ с изпълненията на Народен оркестър при община Хасково с диригент Димчо Йорданов и пъстър хоровод пред сцената на „Китна Тракия пее и танцува“.

История на „Китна Тракия пее и танцува“

Националният събор за народно творчество „Китна Тракия пее и танцува” по традиция се провежда в средата на месец май в местността „Кенана” в Хасково. Първоначално е организиран като ежегоден Преглед на народното творчество. За първи път се провежда на 23 и 24 септември 1961 г. Тогава е организиран като Окръжен празник на тракийската народна песен. Представят се 215 индивидуални изпълнители, които имат честта да се изявят лично пред акад. Петко Стайнов. По-късно този преглед на народното творчество се превръща в Окръжен събор на народното творчество за автентичен фолклор, обичаи и традиционни костюми. Има конкурсен характер, а на всеки четири години се излъчват колективи и индивидуални изпълнители за участие в Националния преглед на народното творчество в Копривщица.

През годините председатели на журито са били много известни имена в областта на фолклора като Тодор Джиджев, проф. Николай Кауфман, проф. Иваничка Георгиева, проф. Рачко Попов, Петър Льондев, Михаил Букурещлиев, Манол Тодоров, Агрипина Войнова, Вергилий Атанасов, Филип Кутев, Петко Стайнов, Тодор Иванов Живков, Георг Краев, Борис Тумангелов, Тодор Тодоров, проф. Милчо Василев.

От хасковски творци и специалисти по фолклор и сценични изкуства членове на журито са били Борис Младенов, Димитър Ангелов, Мицо Капеловски, Йордан Карагьозов, Тодор Стоянов, Крум Георгиев, Трендафил Димитров, Георги Граматиков, Розалина Гогова, Магда Милчева и много други.

Именити наши фолклорни изпълнители и инструменталисти са започнали своята творческа кариера от „Китна Тракия пее и танцува“. Сред тях са певците Вълчо Иванов, Енчо Манев, Груйчо Дочев, Сирма Шиварова, Светла Кръстева, Тодор Кожухаров, гъдуларя Иван Георгиев и много други.

През 2019 година Съборът „Китна Тракия пее и танцува“ спечели престижната статуетка „Златна роза“ на Министерството на туризма в категория „Духът на България”. Кметът Станислав Дечев получи наградата лично от Симеон Сакскобургготски, който подчерта, че Съборът „Китна Тракия пее и танцува“ е истинският дух на България.

Националният събор „Китна Тракия пее и танцува” е автентичната духовна емблема на Хасково, която съхранява вековната българска култура, тракийската песен и духът на България живи.

Върни се в началото на страницата