Почетният гражданин Капитан Петко Войвода със специален кът в община Хасково

Славният тракийски воевода е наречен още приживе Спасителят на Хасково, защото когато през 1879 г., башибозуците се готвят да нахлуят тук, кметовете на града и околните селища молят Капитан Петко да защити #Хасково. #Войводата откликва на този вик за помощ и спасява #града от опустошение, а хиляди хасковци - от сигурна смърт. Заради всеотдайната му служба на България и за заслугите му за #спасението на Хасково, през лятото на тази година наследници на #тракийските #бежанци от Независимото тракийско дружество „Доган Хисар“ инициираха подписка за удостояване на Капитан Петко Войвода с най-високото звание - Почетен гражданин на Хасково. Само за няколко дни над 2 500 човека подкрепиха идеята.

Така се стигна до предложението на #кмета на #община Хасково Станислав Дечев и решението на Общински съвет Хасково Петко Киряков да бъде удостоен посмъртно със званието. Общинските съветници предложиха в сградата на община Хасково да бъде отредено специално място за Капитан Петко Войвода.

От днес във фоайето, където са представени почетните граждани на Хасково, Петко Киряков има обособен кът. Там е записана една от най-знаменателните фрази на Капитан Петко Войвода:

„На мен не ми трябва царство, още везирство. На мен ми стига царството, дето ме тачи народът, гладни и сиромаси, вдовици и дребни дечица“

В навечерието на годишнината от рождението на Капитан Петко беше облагородено и пространството около паметника на Войводата на ул. „Сан Стефано“. Направен е подход към паметника, подновена е и информацията за най-внушителния паметник на Капитан Петко Войвода в България, открит на 18 декември 1955г.

Върни се в началото на страницата