Кметът Станислав Дечев награди гимназистите за постижения в различни области на науката и изкуството

 

Пандемията от коронавирус не позволи празнични шествия и тържества на 24 май. На импровизирана церемония пред паметника на Хасковските будители бяха връчени отличията „Ученик на годината“. Кметът Станислав Дечев подчерта, че за първи път от много години Денят на буквите е без училищни тържества, без традиционните венци над иконата на Светите братя Кирил и Методий, без шествия, без вълненията на първолаците и на зрелостниците. „Но това изпитание ни показа, че празникът е вътре в нас, че благодарността ни към първоучителите и към всички съвременни просветители, може да бъде изразена по много и различни начини. Защото никой не може да ни отнеме гордостта, че сме българи и фактът, че на нашата азбука днес пишат и четат повече от 250 милиона души по целия свят! Както и никой не може да ни отнеме гордостта от постиженията на нашите ученици, част от които днес са тук“, заяви Дечев.

Най-добрите хасковски ученици в 5 категории получиха отличията си:

Ученик на годината в областта на спорта е Христо Христов от ПГТ“Александър Паскалев“.

Ученик на годината в хуманитарната област е Тереза Симеонова от ЕГ“Проф.д-р Асен Златаров“.

В природо-математическата област отличията се присъждат на двама ученици: Любен Балтаджиев и Стоян Малинин от ПМГ“Акад.Боян петканчин“.

В областта на професионалното образование Ученик на годината е Михаил Христов от ПГДС“Цар Иван Асен II“.

В областта на изкуството най-високото отличие бе присъдено на Станислав Иванов от ПГТ“Александър Паскалев“.

Председателят на общински съвет Хасково Таня Захариева поздрави учениците и техните преподаватели. „Вие заедно с много труд и търпение постигнахте завидни успехи в науката и изкуството. Успехи, с които днес се гордеят не само Вашите семейства, но и целият град“, посочи Захариева. На церемонията присъстваха заместник кметът на Хасково Мария Вълчева, началникът на отдел Образование Йорданка Иванова, директорите на училищата и преподавателите на отличените ученици.