Включете се към мрежата на WiFi4EU в Хасково и ползвайте безплатен безжичен интернет на висока скорост

 

Община Хасково приключи успешно изпълнението на проект по програмата "WiFi4EU - насърчаване на интернет свързаността в местните общности", финансиран от Европейската Комисия. Жителите и гостите на града вече могат да използват предимствата на безплатния безжичен интернет в 13 точки за достъп в следните зони на покритие:

  • Площад „Свобода“
  • Площад „Общински“
  • Площад „Атлантически“
  • Детски парк пред Галерия „Форум“
  • Парк „Ямача“ зад Монумент „Света Богородица“;
  • Лесопарк „Кенана“ в района на детските съоръжения след Паметника на победата;
  • Парк „Градска градина“;
  • Парк до Езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“;
  • Кв. „Бадема“ междублоково пространство между бл. 6, бл. 8 и бл. 10.

 

Зоните са определени така, че да предоставят услугата на места, посещавани от максимален брой хора.

            При избор на безжичната мрежа WiFi4EU от мобилното устройство потребителят трябва да потвърди достъпа чрез заредената страница, за да се свърже успешно. Всички точки за достъп отговарят на изискванията на Европейската комисия за скорост и достъпност.

Осигуреният високоскоростен интернет на обществени места дава възможност за бърза връзка при извършване на дистанционна работа, за информиране и онлайн обучение, както и за общуване с близките хора, които се намират на далечно разстояние. Ползването на интернет със свободен достъп е важно условие за повишаване на цифровата грамотност. 

           

Програмата WiFi4EU предлага на общините ваучери на стойност 15 000 евро за създаване на точки за публичен достъп до безжичен интернет на обществени места, включително библиотеки, музеи, паркове и площади. Целта на инициативата WiFi4EU е до 2020 г. да бъде осигурен безплатен достъп до безжичен интернет на най-посещаваните обществени места във всяко село и всеки град в Европа.

През 2018 година българският еврокомисар Мария Габриел даде началото на инициативата WiFi4EU и заяви: "Благодарение на WiFi4EU хиляди европейци в целия ЕС ще разполагат с безплатен достъп до интернет на обществени места. WiFi4EU дава възможност на общините да приобщят своите граждани към интернет свързаността, за да могат чрез нея пълноценно да се възползват от безкрайните възможности на цифровизацията. Това е конкретна стъпка към изграждането на цифровия единен пазар."

В бюджета на ЕС до 2020 г. са предвидени 120 млн. евро за оборудване за безплатни обществени Wi-Fi услуги в общо 8000 общини от всички държави членки, както и от Норвегия и Исландия.

На 11 ноември 2019 година еврокомисар Мария Габриел посети Хасково. Тя се срещна с кмета на общината Станислав Дечев в първия му работен ден като градоначалник. Двамата обсъдиха ползата от WiFi4EU и изразиха готовността си за съвместни инициативи в подкрепа на модерното образование за децата и младите хора в община Хасково.