Кметът на община Хасково Станислав Дечев направи първа копка на бъдещия Център за грижа за лица с психични разстройства

Официалният старт на проект „Създаване на подходящи условия за подкрепа в общността, чрез изграждане на Център за грижа за лица с психични разстройства в град Хасково“ бе даден днес чрез церемонията първа копка. Начинанието бе благословено по християнска традиция с водосвет, отслужен от отец Никола. На церемонията присъстваха кметът на община Хасково Станислав Дечев, областният управител на област Хасково д-р Стефка Здравкова, председателят на Общински съвет Хасково Таня Захариева, председателят на комисията по здравеопазване д-р Марио Янакиев, представители на местната власт, на изпълнителите и авторите на проекта.
„За успеха на едно управление се съди по отношението му към уязвимите групи. Затова аз приветствам екипа, подготвил и защитил този проект през предходния мандат, и се ангажирам да продължим работата си социални проекти, които ще подобрят жизнената среда на хората в неравностойно положение“, каза по време на церемонията кметът на Хасково Станислав Дечев.
Градоначалникът, изпълнителят и областният управител направиха символичната първа копка, а отец Никола вгради в основите на бъдещия Център камък, за да бъде здраво начинанието.
Договорът за проекта е сключен на 01.11.2018 година между Община Хасково и Министерство на регионалното развитие и благоустройство, управляващ орган на Оперативна програма Региони в растеж 2014-2020. Той е за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по ОПРР 2014-2020 по проект „Създаване на подходящи условия за подкрепа в общността, чрез изграждане на Център за грижа за лица с психични разстройства в Град Хасково“. Общата стойността на проекта е 569 591.81 лв. , от които:

  • 484 153,04 лв. от ЕФРР
  • 85 438,77 лв. от националния бюджет

Срокът на изпълнение е 24 месеца, т.е. до 01.11.2020г. Центърът трябва да бъде завършен. В него ще се полага компетентна грижа за 15 потребители.