Силно представяне на Хасково в „Стара хартия за нова книга“ 2019

1325 деца се включиха в кампанията в града на Богородица

 

За четвърта поредна година децата на Хасково се включиха в националната екоинициатива „Стара хартия за нова книга“. Точно на празника на града, 8 септември, 1325 малчугани събраха общо 7,6 тона стара хартия, получиха 1620 нови книжки и спасиха от изсичане 99 дървета. Това е най-силното представяне на Хасково за четирите години участие в кампанията до момента. Акцията се проведе с подкрепата на Община Хасково и Регионална библиотека „Христо Смирненски“.

Организаторите на „Стара хартия за нова книга“ Мариана Петкова от „ЕКОПАК България“ и Виктория Бисерова, управител на Книжен център „Гринуич“, изразиха своята благодарност към всички деца, които с участието си в инициативата допринасят към каузата да живеем в един по-чист свят, но и показват, че обичат книгите и са готови да изследват невероятните истории, скрити между кориците им.

Под надслов „Почисти и прочети“ събитието премина с много музика, танци и тематични игри, чиято основна цел беше да докаже на малчуганите, че да се грижиш за природата и да четеш е не само необходимо, но и много забавно. Ето защо децата имаха възможност да се превърнат в приказни герои на пътуващата великанска книга на кампанията, а нейното продължение „Да уловиш остров“ си извоюваха в специална викторина. Двете произведения са изработени по проект на студент от Националната художествена академия и бяха представени от „ЕКОПАК България“.

Други игри пък предизвикаха децата да покажат какво знаят за разделното събиране и екологията, както и за талисманите на тазгодишната кампания – детективите Агата и Лари, героите на Стийв Стивънсън от популярната поредица на издателство „ФЮТ“.

В празничната програма се включиха клуб по аеробика „Виолена“, спортен клуб „Мега спорт“, клуб по спортна гимнастика „Юнак“, спортен танцов клуб „Тангра“, балетна формация „Рона“, балет „Алегро“, Мажоретен състав – Хасково,  Дария Боева, Иванка Георгиева, Симона Захариева, Здравка и Адриана Андрееви и др.

Националната екоинициатива „Стара хартия за нова книга“ продължава със събития в София на 15 септември, Русе на 28 септември и Велико Търново на 29 септември.

 

Партньори на кампанията са издателствата „Ентусиаст“, „ФЮТ“ и инициативата „Забавното четене“.

Каузата е подкрепена от издателствата „ТРУД“, „ЕГМОНТ“, „Книгомания“, „Хермес“, „Бард“, „Сиела“, „Софтпрес“, „Златното пате“, „Албо груп“.

Медийни партньори са Bulgaria ON AIR, webcafe.bg, detskiknigi.com, clubz.bg, Майко мила!, azcheta.com, az-deteto.bg, dnes.bg, purvite7.bg, noviteroditeli.bg.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

За повече информация, моля, потърсете:

 

Виктория Бисерова – тел. 02 943 87 16, 0888 90 35 06, мейл: biserova@alto-pr.com

Сиана Колибарова – тел. 02 943 87 16, 0878 90 39 17, мейл: kolibarova@enthusiast.bg

 

Официални контакти:

Официална Фейсбук страница на „Стара хартия за нова книга“              

Книжен център „Гринуич“ www.greenwich.bg

ЕКОПАК България АД www.ecopack.bg