„Съединението на Княжество България с Източна Румелия е наше, чисто българско дело. То се осъществява без външни подбудители, крепители и защитници. Това е първата ясна заявка на млада България, че е самостоятелна и може да застави дори Великите сили да се съобразяват с нея", заяви по време на празничната церемония по случай Съединението кметът на Хасково Добри Беливанов.

Паметната дата 6-и септември 1885 г. беше отбелязана с военни почести и поднасяне на венци и цветя пред Паметника на загиналите войни на пл. „Свобода“.

„Съединението успя, защото управляващите и народът бяха едно цяло. Защото бяха обединени от един идеал и сбъднаха една мечта. Съединението успя, защото българският народ застави политиците да работят за него. Неговите уроци са актуални и днес“, каза кметът.

На тържеството присъстваха областният управител на Хасково Станислав Дечев, председателят на Общинския съвет Таня Захариева, общински съветници, представители на основните политически сили и стотици граждани.

„Съединението не е само единство, но и вслушване в аргументите на другите. Нека бъдем достойни наследници на нашите предци. Достойни, свободомислещи и устремени към по-доброто бъдеще на нашата Родина! Честит празник, скъпи съграждани! Да живее България!“, завърши своето слово кметът Добри Беливанов.

Честванията на една от светлите дати в българската история продължиха с фолклорна програма.

Великата дата на Съединението символично съвпадна с първия ден от празниците на Хасково.