Делегация от Община Хасково и ансамбъл Хасково се включи в дейностите по проект "Бъдещето, настоящето на миналото", в който общината е партньор заедно с още 25 страни от Европа.

Проектът се основава на синергията на мрежа от 26 партньори, която мобилизира граждани на различна възраст от всички страни от ЕС. Той черпи своя генезис от мисълта на Андре Малро: "Бъдещето е подарък, който ни направи миналото".

В проекта са предвидени пет срещи, отбелязващи големи събития от историята на ЕС. Първата среща се проведе в град Атина, Гърция по повод 40-годишнината от първите избори за Европейски парламент чрез всеобщи преки избори. В програмата на събитието бяха предвидени редица дейности, сред които конференция на тема „Демокрация“, Интерактивна сесия с младежи за важността на демократичните права и задължения на младите хора, които ги изграждат и правят активни граждани, танцови и певчески спектакли от България, Румъния и Гърция. Ансамбъл Хасково представи града и страната ни по време на официалните събития, организирани от представителството на  Европейската комисия в Гърция по случай Деня на Европа.